METODIKA OPTIMALIZÁCIE TVARU TRUPU PLAVIDLA PRE PODMIENKY PLAVBY S OBMEDZENÝM PONOROM - Illés, Ladislav; Jurkovič, Martin; Kalina, Tomáš; Gorzelanczyk, Piotr (Perner’s Contacts, 2019)
Klimatické zmeny v posledných rokoch významne ovplyvňujú plavbu na vnútrozemských vodných cestách medzinárodného významu. Hlavným problémom, ktorý vplýva na plynulosť obchodnej plavby je kolísanie výšky vodnej hladiny. Problémom je nie len nízka, ale aj vysoká vodná hladina. Obidva extrémy majú za následok plavebné obmedzenia, čoho dôsledkom je zníženie spoľahlivosť vodnej dopravy. Jednou z možností, ako zvýšiť spoľahlivosť je aj optimalizácia tvaru trupu plavidiel. Ide najmä o optimalizáciu trupu plavidla pre plavbu na vodných cestách s nízkou vodnou hladinou. Obmedzený plavebný ponor zásadne limituje plavbu najmä v letnom období. Optimalizácia tvaru trupu je proces, ktorý sa skladá z viacerých krokov, na konci ktorých je možné porovnať optimalizovaný tvar trupu s tým pôvodným. Proces optimalizácie je závislý od správneho definovania vstupných elementov. Na optimalizáciu sa najčastejšie používa CFD analýza. Princíp spočíva z vytvorenia výpočtovej domény, ktorá pozostáva zo skutočného geometrického modelu a diskretizhovaného tvaru, z definície hraničných podmienok, z nastavenia fyzikálnych vlastností a príslušných výpočtových metód.