RIZIKO LOCHKOVSKÉHO TUNELU PODLE SOFTWARU QRAM 3.61 - Krejčí, Libor; Schüllerová, Barbora (Perner’s Contacts, 2014)
Problematika bezpečné přepravy silničními tunely, je řešena v souladu s platnými vnitrostátními i mezinárodními právními předpisy včetně oblasti přepravy nebezpečných látek a předmětů. Pro zajištění dostatečných bezpečnostních a preventivních opatření je prováděna pro každý tunel analýza rizika a jsou modelovány možné následky a scénáře nebezpečí. Jedním z přístupů hodnocení rizik je i software QRAM 3.61, který byl v tomto článku využit pro Lochkovský tunel na pražském okruhu. Výsledky analýzy jsou následně porovnány s limity rizika vybraných zemí. Pro Lochkovský tunel bylo závěrem stanoveno riziko a jeho významnost. Aplikace softwaru a uvedený postup je v závěru doporučen i pro další hodnocení silničních tunelů v podmínkách České republiky.