(untitled) (Perner’s Contacts, 2012)
Cieľom príspevku je vysvetliť dôležité faktory, ktoré je potrebné brať do úvahy pri návrhu diagramov rozdelenia záťaže železničného vozňa. Pri konštrukcii diagramov je potrebné brať do úvahy technické charakteristiky vozňa, ako aj požiadavky Smerníc nakladania UIC z hľadiska rozdelenia záťaže. Diagram je vizuálnou prezentáciou oblasti s dovolenou pozíciou ťažiska nákladu rôznej hmotnosti, čím nie je potrebné vykonávať výpočty zaťaženia náprav/podvozkov a posudzovať príslušnú nerovnomernosť.