(untitled) (Perner’s Contacts, 2012)
Snížená dohlednost výrazně ovlivňuje přenos optických bezkabelových spojů a zároveň je kritickým faktorem bezpečnosti v dopravě. V příspěvku je navržena a otestována metoda měření dohlednosti využívající digitální fotoaparát. Navržená metoda je schopna měřit dohlednost mezi dvěma pevně danými body a využívá definice dohlednosti o poklesu kontrastního poměru na 2 %. Naměřené hodnoty za přítomnosti dvou různých typů mlhy jsou úspěšně ověřeny porovnáním s Kimovým vzorcem. Další testování navržené metody odhalilo, že je nutné mít správně nastavené vyvážení bílé barvy (White Balance) ve vztahu ke zdroji světla.