(untitled) (Perner’s Contacts, 2012)
Článok sa zaoberá popisom simualčného modelu obsluhy cestujúcich v zákazníckom centre železničného dopravcu. Simulčný model bol vytvorený pre potreby overovania opatrení zameraných na zrýchlenie procesu vybavovania zákaznikov a zniženie tvorby radov pred jednotlivými predajnými miestami.