(untitled) (Perner’s Contacts, 2011)
Článek se zabývá problematikou silniční přepravy nebezpečných věcí dle dohody ADR a poukazuje na rizika vyplývající z této specifické přepravy. Bezpečnost silniční přepravy nebezpečných věcí ovlivňují nejen parametry použitého dopravního prostředku (vozidla), míra vyžadovaných osobnostních a znalostních požadavků na řidiče a ostatní personál, ale i vlastní výběr trasy přepravy. Další věcí je přístupnost jednotlivých úseků dopravní sítě pro vozidla přepravující nebezpečné věci, resp. pro danou kategorii (hmotnost) vozidel. Tato otázka je jednoznačně vyřešena příslušnými předpisy, popř. odpovídajícím dopravním značením. Nedílnou součástí bezpečnosti na pozemních komunikacích je i psychologie jednání řidičů při řízení vozidel přepravujících nebezpečné věci.