(untitled) (Perner’s Contacts, 2008)
Dopravní systémy jsou zpravidla rozsáhlé, geograficky distribuované systémy. Zahrnují různé druhy dopravy (v našich podmínkách zejména silniční a železniční dopravu, kombinovanou dopravu a vnitropodnikovou resp. mezioperační dopravu). Pro všechny druhy dopravy můžeme řešit úlohy řízení a optimalizace procesů od řízení vozidel a dopravních proudů až po optimalizační úlohy plánování dopravních služeb a řízení provozu na dopravní síti. Model dopravního systému vyžaduje množství vstupních údajů, jejichž pořizování je nákladné a proto je třeba získané údaje dokonale využít. Univerzální model dopravního systému může všestranně využívat vstupní údaje a sloužit pro množství aplikací bez ohledu na zvláštnosti každého druhu dopravy, na rozdíl mezi úrovněmi podrobnosti modelu a na typu řešené úlohy řízení. Vhodným nástrojem pro tvorbu takového modelu je objektově orientované programování používající virtuální metody, polymorfizmus a dědičnost objektů. V příspěvku jsou ukázány zkušenosti z budování univerzálního modelu dopravního systému a souvisejících optimalizačních metod jak z oblasti matematického programování tak z oblasti řízení dynamických procesů a simulace dopravních a logistických systémů.