(untitled) (Perner’s Contacts, 2008)
Řízení vycházející z ekonomických kritérií se používá obvykle až ve vyšších úrovních řízení a probíhá za přímé účasti člověka tj. nejde o automatické řízení v reálném čase. V článku je ukázáno, že za určitých okolností lze čistě ekonomické kritérium (minimalizace nákladů na dosažení a udržení požadovaného stavu) zařadit jako součást cíle plně automatického řízení tj. použít ekonomické kritérium i na nižších úrovních řízení. Základním předpokladem je, aby řízený systém měl více ovládaných vstupů než řízených výstupů. Dalším požadavkem je umět stanovit náklady na realizaci jednotlivých ovládaných vstupů. Je ukázán princip řešení – formulace problému jako úlohy hledání vázaného extrému. Jsou uvedeny dva příklady návrhu řízení s rozšířením cíle řízení o další požadavek – minimalizace nákladů na řízení. Jeden příklad se zabývá doplněním požadavku na nákladovou minimalizaci do návrhu jednoduchého decentralizovaného řízení (fiktivního) systému s čtyřmi vstupy a třemi výstupy. Druhý případ ukazuje způsob přidání požadavku minimalizace nákladů do sofistikovaného prediktivního řízení ideálního termostatu.