(untitled) (Perner’s Contacts, 2008)
Návrh distribučného systému možno formulovať a riešiť pomocou úloh matematického programovania. Základný model kapacitne neobmedzenej umiestňovacej úlohy už vieme riešiť aj pre reálne rozsiahle siete v reálnom čase exaktne. Problém môže nastať, ak ku základnej úlohe pridáme ďalšie podmienky. V niektorých prípadoch je možné zapracovať pridané podmienky do modelu tak, aby po úprave mal formálne tvar základnej lokačnej úlohy. Štruktúra vstupných údajov je ale úpravou obyčajne deformovaná. Upravené úlohy je potom teoreticky možné riešiť spomínanými algoritmami, ale na deformovaných údajoch pracujú menej efektívne. Môžu nastať situácie, že na riešenie rozsiahlych úloh je potrebné neúmerne viac času, alebo môže dôjsť k predčasnému ukončeniu algoritmu z dôvodu pretečenia pamäte. Na elimináciu takýchto nedostatkov sme skúsili použiť zaokrúhlenie vstupných údajov. V tomto príspevku sa zaoberáme úpravou požiadaviek zákazníkov pri riešení lokačnej úlohy s predpísaným počtom umiestnení stredísk (p-medián) a jej vplyvom na riešenie.