(untitled) (Perner’s Contacts, 2020)
Jednou z najviac rezonujúcich tém v súčasnosti je kvalita. Miera kvality každého procesu je súhrnom jeho vlastností, ktoré sa prejavujú jeho funkčnosťou v reálnom čase. Medzi tieto vlastnosti patrí spoľahlivosť, presnosť, bezpečnosť, flexibilita a mnohé ďalšie. Z dôvodu porovnateľnosti a sledovania trendov vývoja v úrovni kvality služieb je potrené túto úroveň objektivizovať prostredníctvom merateľných znakov kvality (vlastnosti) a ich následného zhodnotenia. V príspevku sa zaoberáme hodnotením a porovnaním úrovne vybraných kritérií kvality podľa ich vnímania skupinami cestujúcich. Aby sme mohli vykonať výskum v danej oblasti, realizovali sme dotazníkový prieskum vo vybranom regióne a systéme verejnej osobnej dopravy v Slovenskej republike, na základe identifikácie dôležitosti a merania spokojnosti s ich plnením. Na základe výskumu boli identifikované najdôležitejšie kritériá kvality(požiadavky) - presnosť spojov, informovanosť cestujúcich, čistota a správanie sa vodiča voči cestujúcim. Vzájomný vzťah a významnosť kritérií kvality je hodnotená prostredníctvom jednorozmerných a viacrozmerných metód. Cieľom príspevku je skúmať rozdielnosť vnímania kvality a spokojnosti jednotlivými skupinami cestujúcich (študenti, ekonomicky aktívne obyvateľstvo a dôchodcovia), nakoľko každá skupina má iné požiadavky na kvalitu. Ak chcú dopravcovia a objednávatelia dopravnej obslužnosti udržať cestujúcich v systéme verejnej osobnej doprave je dôležité, aby sa venovali práve kvalite ,identifikácii požiadaviek na kvalitu konkrétnych skupín cestujúcich a zisťovaniu spätnej väzby vo forme merania spokojnosti cestujúcich