(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Hodnotenie odolnosti dopravnej infraštruktúry je dôležitou súčasťou posudzovania rizík a neustáleho zvyšovania bezpečnosti hodnoteného prvku. Odolnosť je schopnosť prvku odolávať nepriaznivým javom, absorbovať ich a prispôsobiť sa im. Existuje mnoho prístupov k hodnoteniu odolnosti. Tak ako v každej oblasti, tak aj pri hodnotení odolnosti je vhodné vypracovať jednotnú metodiku hodnotenia odolnosti. takáto metodika môže zjednotiť vstupné a výstupné informácie a uľahčiť hodnotenie samotnej úrovne odolnosti. Doprava a dopravná infraštruktúra sú komplikované technické systémy, ktoré si vyžadujú osobitný prístup. Cieľom článku je analyzovať v súčasnosti dostupné metodiky používané pri hodnotení odolnosti a predstaviť návrh jednotnej metodiky špecifickej pre hodnotenie odolnosti dopravnej infraštruktúry.