(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Dopravná infraštruktúra predstavuje zložitý komplex prvkov, ktoré sú medzi sebou poprepájané vzájomnými väzbami tak, aby dokázali zastrešiť všetky požadované funkcie. Dopravná infraštruktúra vzhľadom na svoju významnosť bola v Slovenskej republike zaradená medzi sektory kritickej infraštruktúry v zákone č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre. Súčasťou dopravnej infraštruktúry sú objekty, ktoré je možné zaradiť medzi prvky kritickej infraštruktúry. Ochrana prvkov kritickej infraštruktúry by mala byť prioritou, pretože ich zničenie alebo prípadné narušenie by mohlo spôsobiť narušenie fungovania dopravnej infraštruktúry (Zákon č. 45/2011 Z. z.). Na zabezpečenie ochrany dopravných objektov zaradených do kritickej infraštruktúry je možné uplatniť princípy manažérstva rizika. Aplikácia manažérstva rizika si vyžaduje poznanie normy ISO 31 000, ktorá predstavuje efektívny nástroj na identifikáciu, hodnotenie, analýzu a následne samotné riadenie rizík. Výsledky získané pomocou aplikácie manažérstva rizík môžu posunúť ochranu dopravných prvkov kritickej infraštruktúry na vyššiu úroveň. Cieľom článku je analyzovanie informačných zdrojov pojednávajúcich o problematike a následná aplikácia manažérstva rizika na dopravný objekt, ktorý je možné považovať za potenciálny prvok kritickej infraštruktúry.