(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Článek se zaměřuje na nové, k životnímu prostředí šetrné druhy pohonu v oblasti autobusové dopravy. Hlavním cílem je řešit pořizovací náklady a náklady na palivo (elektřinu) během provozu a spočítat též celkem vyprodukované emise oxidu uhličitého (Well-to-Wheel) u různých druhů pohonu/paliva. Pro stanovení optimálního druhu pohonu pro městské sutobusy je použita teorie rozhodování - konkrétně Metoda váženého součtu.