(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Příspěvek se zabývá problematikou svozně rozvozních úloh s heterogenním vozovým parkem. Svozně rozvozní úlohy představují složitý optimalizační problém obvykle s mnoha omezujícími podmínkami. Pro úlohu s vozovým parkem zahrnujícím různé typy vozidel charakterizovaných dílčími parametry předkládá článek tři základní varianty řešení úlohy. První možností je seřazení vozidel podle jednoho jejich parametru, druhou možností je rozdělení vozidel do skupin tak, aby všechny parametry vozidel ve skupině byly shodné. Třetí varianta, která je také z hlediska optimalizačního nejvýhodnější, je kombinace třídění vozidel do skupin se současným zohledněním přípustnosti vozidla pro objednávku.