(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Příspěvek představuje základní právní předpisy EU a právní předpisy ČR upravující oblast dopravních nehod a přestupků v silniční dopravě. Uvádí hlavní dopravní přestupek, kterým je překročení nejvyšší povolené rychlosti. Stručně analyzuje statistiky dopravních nehod v ČR ve vazbě na statistiku přestupků v silniční dopravě celostátní i ve vybrané obci s rozšířenou působností. Komentuje a porovnává na vybraných přestupcích bodový systém v ČR, v Německu a v Polsku. Popisuje postup Policie ČR a technologický postup na obecním úřadu obce s rozšířenou působností při zpracování přestupku řidiče. V příspěvku jsou navrženy konkrétní změny v postupu Policie ČR a především změny v postupu úředníka na obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Tyto změny mají vést k rychlejšímu zpracování přestupku, racionalizaci práce úředníka a také k vyšší informovanosti řidiče, který přestupky spáchal. Klíčová slova