(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Európska únia prijala v oblasti cestnej dopravy „cestný balíček“ viacerých opatrení, ktorých cieľom je pomôcť odvetviu zachovať si konkurencieschopnosť v rámci sociálne spravodlivej transformácie smerom k čistej energii a digitalizácii. Cieľom predloženého balíčka do ďalšieho legislatívneho procesu na úrovni EÚ je podľa Európskej komisie riešiť otázky veľkej preťaženosti ciest a znečistenia, ale tiež reagovať na rastúci počet subjektov v cestnej nákladnej doprave a ich pracovné a sociálne podmienky. Cieľom tohto príspevku je skúmanie vplyvu týchto nových legislatívnych zmien na podnikateľské prostredie v cestnej doprave vo vybranom členskom štáte EÚ v Slovenskej republike. Boli odhadnuté vybrané náklady na implementáciu balíčka na prevádzkovateľov cestnej dopravy.