(untitled) (Perner’s Contacts, 2021)
Příspěvek se zabývá umístěním svarů rámu a jejich vlivem na pevnost konstrukce. U konstrukce rámu je nutné brát zřetel na minimalizaci hmotnosti při zachování jeho dostatečné pevnosti a únosnosti. Za tímto účelem byl vytvořen 3D model rámu, který odpovídá reálnému provedení rámu, a tento model byl podroben analýze metodou konečných prvků (MKP). Na základě této analýzy byly vytipovány oblasti s koncentrací napětí. Požadavkem je, aby pokud možno se směr svarů co nejméně vyskytoval v oblastech vysokého mechanického napětí. Díky vhodnému uspořádání svarů může dojít ke snížení hmotnosti rámu díky použití profilů s nižší tloušťkou stěny při zachování požadované pevnosti. Návrhem vhodného směru svarů a kontrolních zkoušek mohl být zvýšen sooučinitel hodnoty svarového spoje v dané oblasti a tím i maximální dovolené namáhání.