(untitled) (Perner’s Contacts, 2022)
Mäkké ciele predstavujú pomerne jednoduchý a často vyhľadávaný terč teroristov, prípadne páchateľov trestnej činnosti. K takýmto objektom, resp. priestorom radíme okrem iných železničnú infraštruktúru. Železničné stanice sú verejné priestory, v ktorých sa koncentruje vysoký počet osôb, a ktoré nie sú dostatočne zabezpečené. Z analýzy vybranej železničnej stanice bolo zistené, že najčastejšími trestnými činmi sú krádeže, vandalizmus a pod. Práve voči takýmto hrozbám existuje novodobý preventívny prostriedok, ktorým je koncepcia CPTED (Crime prevention through environmental design). Predmetná koncepcia predstavuje prevenciu kriminality prostredníctvom dispozičného riešenia objektov, resp. priestorov. Implementáciou koncepcie CPTED vieme do istej miery redukovať kriminalitu, ale aj zlepšiť vizuálnu stránku priestorov.