(untitled) (Perner’s Contacts, 2022)
Tento text předkládá výsledky průzkumu uživatelů městské hromadné dopravy v České republice, který se zaměřoval na hodnocení důležitosti vlastností zastávkových stanovišť městské veřejné dopravy a na důležitost různých charakteristik jízdy MHD. Obecně patří mezi nejvýše hodnocené položky ty, které se týkají čistoty, pohodlí a bezpečí. To platí jak pro zastávková stanoviště, tak i pro jízdu MHD. Tyto vlastnosti jsou důležitější pro respondenty s rostoucím věkem a vzděláním. Dále jsou mezi důležitými vlastnostmi také ty, které přispívají k efektivitě využívání MHD (spolehlivost dopravy, informovanost cestujících a možnost volby mezi spoji). Například informační tabule s aktuálními odjezdy jsou důležitější především pro starší dospělé, seniory a studenty, studenti navíc ocení také mobilní aplikaci s těmito údaji. Položky v obou inventářích a především ty, které jsou hodnoceny obecně nejvýše, nejsou tolik důležité pro respondenty, kteří MHD používají často. Pro tyto cestující je důležitá především efektivita městské hromadné dopravy, tedy celkový čas cestování. Mezi položkami, které jsou celkově hodnoceny jako méně důležité figurují položky, které se týkají bezbariérového přístupu na zastávku nebo do vozidla MHD. Tyto vlastnosti jsou však podstatně důležitější pro specifické skupiny respondentů, kterými jsou senioři, respondenti s malými dětmi a nepracující důchodci.