(untitled) (Perner’s Contacts, 2022)
Příspěvek se zabývá problematikou odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby „velkými vozidly“ (nákladními a autobusy). Představuje a komentuje právní úpravu Evropské unie v této oblasti. Dále přibližuje a srovnává, jak je tato problematika podrobněji právně upravena a řešena konkrétně v České republice a ve Slovenské republice. Analyzuje dostupnost informací a informační zdroje pro přípravu na zkoušky. Analyzuje také podmínky, technologický postup, obsah a hodnocení zkoušky odborné způsobilosti. Předkládá návrhy úprav s cílem zjednodušit administrativu a zlepšit dostupnost informací k přihlašování, k průběhu a k hodnocení zkoušky. Úlohou příspěvku je zvýšit přehlednost a kvalitu v oblasti přípravy na zkoušky a zkoušek z odborné způsobilosti k provozování silniční dopravy pro cizí potřeby velkými vozidly.