(untitled) (Perner’s Contacts, 2022)
Hlavním cílem tohoto článku je provést analýzu metod předzpracování obrazu a uvést jednotlivé autory a publikace, které se jimi zabývají. Za účelem získání systematického přehledu je v článku navržena metodika pro vyhledávání jednotlivých relevantních zdrojů. Metody předzpracování obrazu předcházejí automatické detekci účastníků silničního provozu. Díky vhodně zvolenému postupu předzpracování obrazu je automatická detekce přesnější a rychlejší stejně jako následující klasifikace detekovaných objektů a jejich trasování. Vhodné předzpracování obrazu se využívá jak u standardní metody detekce odečítání pozadí, tak u moderních metod pracujících na principu neuronových sítí jako CNN, YOLO, SSD a další. Obsahem článku je přehled jednotlivých nejčastěji využívaných metod předzpracování obrazu a publikací, ve kterých je jednotliví autoři využívají pro přípravu obrazu před různými metodami automatické detekce. Následuje vyhodnocení výsledků a na závěr jsou navrženy směry dalšího výzkumu v této oblasti.