(untitled) (Perner’s Contacts, 2023)
Neočakávaný vývoj ochorenia COVID-19 sa významným spôsobom podpísal na cestovných návykoch spoločnosti. Už pred pandémiou mali výkony vo verejnej osobnej dopravy klesajúci charakter a vysoký nárast bol zaznamenaný v individuálnej automobilovej doprave. Výskyt ochorenia COVID-19 tento negatívny trend významne posilnil a IAD sa stala preferovanou voľbou cestujúcich. Uvedený príspevok sa zaoberá dopadom opatrení zavedených v prvom polroku 2020 na železničnú osobnú dopravu v Slovenskej republike za účelom spomalenia šírenia vírusu počas prvej vlny pandémie COVID-19. Hlavným cieľom príspevku je skúmať a analyzovať prepad prepravných výkonov v jednotlivých mesiacoch prvého polroku 2020 a následne odhadnúť vplyv týchto zmien na sektor osobnej železničnej dopravy. Prepravné výkony sú následne analyzované na troch významných prepravných reláciách v Slovenskej republike, pričom sú porovnávané roky 2018, 2019 a 2020. Všeobecne sa očakáva, že isté obdobie po skončení pandemickej situácie môžu byť kritické pre zabezpečenie dlhodobého a udržateľného rozvoja v rámci železničnej dopravy.