(untitled) (Perner’s Contacts, 2023)
V ostatnom období v inštitúciách a orgánoch EÚ stále intenzívnejšie rezonuje potreba širšieho využívania energie z obnoviteľných zdrojov a nízkouhlíkových palív v jednotlivých dopravných systémoch. Autorka prináša prehľad legislatívnych noriem upravujúcich proces dekarbonizácie v podmienkach odvetvia námornej a vnútrozemskej vodnej dopravy a poukazuje na úskalia na ceste ekologizácie, budovania modrého hospodárstva a klimatickej neutrality s ohľadom na zdravie a kvalitu života ľudí žijúcich v blízkosti plavebných trás alebo prístavov.