(untitled) (Perner’s Contacts, 2023)
Pandémia COVID-19 ovplyvnila mnohé aspekty nášho každodenného života. Vlády prijali množstvo opatrení na obmedzenie šírenia pandémie, ktorá mala priamy vplyv na každodennú mobilitu, výber spôsobu dopravy a fungovanie verejnej dopravy. Tieto opatrenia boli do praxenimplementované okamžite, bez koncepčnej systematickej prípravy. Príspevok je zameraný na návrh opatrení pre skvalitnenie a zefektívnenie prepravného procesu v železničnej osobnej doprave v ďalšom období pandémie. V procese vybavenia cestujúceho cestovným dokladom v období pandémie sú implementované nové technicko-technologické prvky v železničných staniciach a vlakoch pre zníženie rizika prenosu vírusu s cieľom ochrany zdravia cestujúceho a zamestnancov dopravcu. Zavedením modernejších systémov vybavenia cestujúceho v železničnej osobnej doprave formou automatizácie a digitalizácie procesov je možné zefektívniť a skvalitniť prepravný proces.