(untitled) (Perner’s Contacts, 2018)
V České republice je poměrně hustá silniční i železniční síť. Na mnohých místech proto dochází ke křížení těchto dopravních cest. Úrovňové křížení železniční dráhy s pozemními komunikacemi – železniční přejezdy – s sebou nesou možnost vzniku konfliktních situací, které předcházejí dopravním nehodám. Dopravní nehody jsou jedním z ukazatelů bezpečnosti silniční a železniční dopravy. V článku jsou zpracovány vybrané statistické údaje týkající se systému silniční a železniční dopravy, železničních přejezdů a dopravních nehod na nich.