(untitled) (Perner’s Contacts, 2008)
Článok obsahuje stručnú charakteristiku stochastickej metódy, vhodnej k popisu dynamických systémov a modelovaniu ich správania sa v určených podmienkach. Metóda je založená na využití vektorových autoregresných modelov s kĺzavými priemermi tzv. ARMAV modelov. Obsahuje niektoré výsledky z experimentálneho overovania navrhnutého postupu, ktorý je možné využiť ako relatívne jednoduchý nástroj pre predikciu správania sa ľubovoľných stochastických systémov.