(untitled) (Perner’s Contacts, 2010)
Článek se zabývá analýzou vibrací hnacího traktu nákladního vozidla s pohonem 8x8, způsobených rotací prohnuté hřídele. Cílem řešení bylo omezit vibrace, proto byl vytvořen analytický tranzientní výpočtový model pro stanovení průhybu hřídele hnacího traktu. Výsledky tohoto modelu byly porovnány se simulací tranzientního chování 3D modelu hřídele, vytvořeného metodou konečných prvků - MKP. K ověření výpočtových modelů byla provedena měření průhybu hřídele a směrových vibrací struktur vozidla. V závěru jsou výsledky vyhodnoceny pro původní a novou verzi hnacího traktu.