(untitled) (Perner’s Contacts, 2010)
Při jízdě po nerovných vozovkách nebo polním a lesním terénem v mnoha případech již pro účinnou ochranu řidiče před působením zdraví škodlivých vibrací nestačí pouhé pasivní odpružení podvozku vozidla a sedadla řidiče. Výrazného snížení vibrací 6působících na řidiče bylo dosaženo pomocí nově vyvinutého aktivního zpětnovazebního řídicího systému sedadla řidiče. V článku jsou diskutovány přenosové vlastnosti běžného pasivně odpruženého sedadla a vyvíjeného aktivně odpruženého sedadla, dosažené na počátku jeho vývoje. Ve stručnosti je popsán řídicí systém aktivního sedadla. Uvedeny jsou výsledky laboratorních testů zvoleného pasivního a vyvinutého aktivně odpruženého sedadla s figurínou se dvěma stupni volnosti. Výsledky jízdních testů obou koncepcí odpružených sedadel s řidičem ukazují na aktivní spolupůsobení řidiče, nezávisle na typu odpruženého sedadla.