(untitled) (Perner’s Contacts, 2010)
Predložený príspevok sa zaoberá možnosťou využitia hodnotenia dopravnej služby pomocou indexu zákazníckej spokojnosti (CSI), nakoľko tento index je v zahraničí často využívaný práve na hodnotenie kvality služieb, čo je pri takomto produkte náročnou záležitosťou.