(untitled) (Perner’s Contacts, 2010)
Dopravní obslužnost území je široce zkoumaná tematika. Komplexnost faktorů ovlivňující úroveň dopravní obslužnosti je poměrně rozsáhlá a zahrnuje velký počet faktorů s rozdílnou váhou vlivu na dopravní obslužnost. Jednotlivé faktory jsou rozděleny do dvou skupin podle jejich časové schopnosti změny. Krátkodobě neměnné a krátkodobě proměnné faktory. Index RTSN vyjadřuje krátkodobě neměnný faktor struktury osídlení a stupně urbanizace. Je vysvětlen postup výpočtu indexu RTSN a jeho význam pro posuzování úrovně dopravní obslužnosti. Index RTSN je názorně vysvětlen na příkladě regionů s hypotetickou strukturou osídlení a stupněm urbanizace, tak aby byly zřejmé rozdíly jednotlivých struktur osídlení a jejich výsledný index RTSN. Dále je index RTSN aplikován na zvolené reprezentativní okresy ČR. Index RTSN poskytuje vhodný základ pro zkoumání vlivů dalších faktorů na úroveň dopravní obslužnosti regionů.