(untitled) (Perner’s Contacts, 2010)
Mechanické systémy (spalovací motory, převodovky, aj.) se skládají z mnoha třecíchdvojic a jejich povrchy, které jsou ve vzájemném kontaktu produkují částice aúlomky opotřebení. Úkolem je studovat počet, morfologii, tvar, velikost, barvu,materiálové složení a další charakteristiky, které mohou spolehlivě vyjádřit procestření, opotřebení a mazání během provozu systému. Rozhodujícím faktorem jeprodukce charakteristických částic, které zcela jednoznačně vyjadřují režimopotřebení systému. Dynamika opotřebení může být zcela jednoznačně definována avyhodnocena pomocí intenzity tvorby, materiálového složení, distribuce, velikosti,morfologie a dalších charakteristik částic opotřeben.Příspěvek se zabývá možnostmiaplikovat matematické metody k vyhodnocení výsledků tribodiagnostiky vozidlovýchspalovacích motorů.Řešení je založeno na dvou metodách, a to na: vyhodnocenítrendů v časových řadách a diskriminační analýze, která umožňuje popsat jedenkvalitativní parametr (skutečný technický stav) pomocí několika kvantitativníchparametrů (výsledků diagnostiky). Výsledky modelu byly verifikovány s využitímstatisticky významných dat spalovacích motorů TATRA T-3-930, které Českárepublika vyrábí a používá v několika typech automobilů.