(untitled) (Perner’s Contacts, 2019)
Vnútrozemská vodná doprava vsadila jednoznačne na využívanie dvojpalivových systémov nafta – LNG. Širšiemu uplatneniu tohto paliva v doprave predchádza potreba vytvorenia fungujúceho trhu s čím úzko súvisí vyriešenie množstva problémov s logistikou nie len v rámci regiónu, ale aj vzhľadom na regióny produkcie ako aj na fyzikálne vlastnosti LNG súvisiace s jeho prepravou na veľké vzdialenosti. V súčasnosti platná legislatíva týkajúca sa prepravy nebezpečných tovarov (ADN) umožňuje na prepravu LNG po vnútrozemských vodných cestách využívať LNG tankery vybavené špeciálnymi zásobníkmi - nádržami na uchovávanie kryogénnych plynov. Podobné nádrže je možné využiť aj na dlhodobé skladovanie v centrálnych termináloch. Aj keď táto technológia nie je nová, s jej aplikáciou vo vnútrozemských plavidlách sú minimálne skúsenosti. Pri konštrukcii a umiestňovaní nádrží na existujúce plavidla je potrebné hľadať kompromisy zohľadňujúce jednak tvar nádrže a množstvo uskladneného plynu, ako aj izolačné a pevnostné vlastnosti.