(untitled) (Perner’s Contacts, 2017)
V súčasnosti okrem technickej spoľahlivosti je veľmi dôležitou aj ekonomická stabilita a efektívnosť leteckých podnikov, resp. ich súčastí. Je v záujme každého prevádzkovateľa, aby jeho technické komplexy ako napr. ergatický bázový komplex boli nie len spoľahlivé, ale aj ekonomicky efektívne, čo nám pomáha si utvoriť celkovú predstavu nie len o kvalite jednotlivých prvkov, ale systému tj. podniku ako celku. Na stanovenie kvality práce so zložitými systémami možno použiť rôzne metódy. Navrhnutá metóda pri vyhodnotení využíva ukazovateľ efektívnosti skúšok spoľahlivosti, ktoré sú súčasťou zavádzania nových zložitých systémov do ergatického bázového komplexu, kedy výstupy skúšok vytvárajú vyčíslenú charakteristiku podľa ktorej je možné odhadnúť úroveň zhody medzi vynaloženými nákladmi a ich samotnou prevádzkou. Pri spracovávaní danej problematiky prostredníctvom MATLAB bolo nevyhnutné pracovať s optimalizáciou finančných nákladov na udržanie spoľahlivosti vyššie uvedených komplexov ako aj nepredvídaných nákladov prevádzkovateľa napr. letiskového bázového systému.