(untitled) (Perner’s Contacts, 2017)
Procesné spojenie informačného systému lietadla a človeka (operátor-pilota) sa realizuje prenosom zadanej alebo novo vzniknutej udalosti so známymi súradnicami (x0, t0) do požadovanej pozície s0, so súradnicami (x,y,z) v čase t≥t0 s vopred známou presnosťou a bezpečnosťou. Výrobcovia leteckej techniky venujú značnú pozornosť zvyšovaniu bezpečnosti a presnosti, ako aj ekonomickej výhodnosti lietadlových navigačných ergatických systémov. Do pojmu bezpečnosť zahrňujeme aj pojem spoľahlivosť- miera bezporuchovej prevádzky navigačného ergatického systému, kedy je potrebné, aby istila lietadlový palubný systém v stave najvyššej úrovne bezpečnej prevádzky. Pojem spoľahlivosť je definovaný pravdepodobnosťou, ktorou sa hodnotí navigačný ergatický systém. Spoľahlivosť však nerieši problémy, čo sa stane, ak systém zlyhá. V takom prípade vstupuje do procesu ergatickej navigácie človek (operátor-pilot), ktorý spravidla rieši štatisticky vymedzené prípady, určené konvenčnými koeficientmi vzťahu: posádka - objekt (lietadlo). V článku je navrhnutý model nákladovosti využiteľný pri riešení vyššie uvedených vzťahov a zaistenia spoľahlivej činnosti navigačných ergatikých systémov.