(untitled) (Perner’s Contacts, 2018)
Pri spracovaní ropy vznikajú viaceré ropné produkty, ktoré sa ďalej spracujú priamo v rafinérii alebo prostredníctvom vybraného druhu dopravy prepravia ku odberateľom. Preprava ropných produktov sa realizuje potrubnou dopravou, cestnou, vodnou a železničnou nákladnou dopravou. Výhodou železničnej nákladnej dopravy je preprava veľkých množstiev v relatívne krátkom čase, na dlhé vzdialenosti za primerané náklady.