(untitled) (Perner’s Contacts, 2018)
Mezinárodní námořní organizace přijala v roce 2014 novelizaci Mezinárodní úmluvy o ochraně lidského života na moři (Safety of Life at Sea Convention, SOLAS). Tato novelizace se týká povinnosti poskytnout skutečnou a verifikovanou hmotnost naloženého kontejneru před exportní nákládkou na loď (Verified Gross Mass, VGM). Povinnost VGM vstoupila v účinnost 1. července 2016, a to na území všech států, které Úmluvu z roku 1974 jako mezinárodně závaznou smlouvu svým podpisem stvrdily, kdy následovaly úpravy právního řádu na národní úrovni v oblasti procesních právních předpisů. Studie se zaměřuje na implementační proces VGM z pohledu relevantních tržních subjektů, při komparaci výstupů z dotazníkového šetření ve třech členských státech Evropské unie včetně realizovaných hloubkových rozhovorů se zástupci naloďovatelů, zasílatelů a rejdařů. Na základě studie vycházející z analýzy empirických primárních dat bylo možné identifikovat očekáváné výzvy a náklady spojené s implementací VGM pro kontejnerizovaný export zboží, kterým v souvislosti s VGM naloďovatelé a zasílatelé čelí.