(untitled) (Perner’s Contacts, 2018)
Doprava ako moderný a dynamický segment prechádza neustále prudkým vývojom. Reflektuje tým požiadavky rýchlejšej, efektívnejšej a bezpečnejšej dopravy, na druhej strane prináša so sebou riziko vzniku mimoriadnych udalostí s negatívnymi následkami na život, zdravie obyvateľov a životné prostredie. Hodnotenie dôsledkov nehôd z mobilných zdrojov rizika bolo doteraz v Európskej únii riešené iba okrajovo. Problematika posudzovania a hodnotenia mobilných zdrojov rizík nie je upravená zákonom a preto nie je vytváraný dostatočný tlak na riadenie a znižovanie rizík. Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na skutočnosť, že preprava nebezpečných látok, z hľadiska charakteru prepravovaného materiálu, predstavuje v prípade vzniku mimoriadnej udalosť osobitné nebezpečenstvo predovšetkým pre ľudí. Uniknuté toxické alebo horľavé látky môžu ohroziť život a zdravie mnohých obyvateľov. Prínosom článku je aj praktický príklad podrobného hodnotenia rizík Doprava ako moderný a dynamický segment prechádza neustále prudkým vývojom. Reflektuje tým požiadavky rýchlejšej, efektívnejšej a bezpečnejšej dopravy, na druhej strane prináša so sebou riziko vzniku mimoriadnych udalostí s negatívnymi následkami na život, zdravie obyvateľov a životné prostredie. Hodnotenie dôsledkov nehôd z mobilných zdrojov rizika bolo doteraz v Európskej únii riešené iba okrajovo. Problematika posudzovania a hodnotenia mobilných zdrojov rizík nie je upravená zákonom a preto nie je vytváraný dostatočný tlak na riadenie a znižovanie rizík. Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na skutočnosť, že preprava nebezpečných látok, z hľadiska charakteru prepravovaného materiálu, predstavuje v prípade vzniku mimoriadnej udalosť osobitné nebezpečenstvo predovšetkým pre ľudí. Uniknuté toxické alebo horľavé látky môžu ohroziť život a zdravie mnohých obyvateľov. Prínosom článku je aj praktický príklad podrobného hodnotenia rizík prepravy nebezpečných látok cestnou dopravou.