(untitled) (Perner’s Contacts, 2016)
Personálny controlling predstavuje aplikáciu jednotlivých koncepcií controllingu do manažmentu ľudských zdrojov ako strategickej oblasti podniku. Najdôležitejšou časťou implementácie je výber vhodných nástrojov personálneho controllingu, ktoré umožnia jeho správne fungovanie. Náš príspevok rieši problém personálnych ukazovateľov ako najčastejšie používaného nástroja personálneho controllingu a ich správneho výberu. Pri riešení problému používame metodológiu od poradenskej spoločnosti Deloitte – Human resource strategy framework, ktorej súčasťou je aj HR Scorecard a ďalšie nástroje riadenia ľudských zdrojov. Výsledkom výskumu je výber personálnych ukazovateľov korešpondujúcich s cieľmi riadenia ľudských zdrojov.