(untitled) (Perner’s Contacts, 2016)
Firemní strategie v oblasti kontejnerizace mají vliv na stupeň a rozsah konkurence námořních přístavů s ohledem na vnitrozemské oblasti, které pro ně plní funkci obsluhovaného trhu. V evropském kontextu řada výzkumných projektů potvrdila existenci přístavní konkurence mezi dvěma přístavními oblastmi, a to mezi Severním mořem a přístavy ve Středozemním moři. Výzkumy se historicky zaměřovaly na trhy západní Evropy. Ve vnitrozemských státech střední a východní Evropy ale faktory této konkurence nebyly analyzovány, přestože tyto trhy mají bezesporu na dynamiku přístavní konkurence vliv. Tento článek se primárně zaměřuje na analýzu kvantitativních faktorů volby námořního kontejnerového přístavu. Faktory potvrzující výsadní postavení přístavu Hamburk. Z důvodu obecně nižších přepravních nákladů ve vnitrozemských dopravních oborech, nižších celkových přepravních nákladů na zásilku a vyšší frekvenci železničního spojení Hamburku s Českou republikou ve srovnání s Bremerhavenem a Koperem je pravděpodobné, že v nejbližších letech se podíl tohoto přístavu na exportu a importu kontejnerizovaného zboží ze zámoří do České republiky nezmění.