VÝZNAM A PRÍNOSY PROJEKTOVÉHO FINANCOVANIA AKO ŠPECIFICKÉHO NÁSTROJA ÚVEROVÉHO FINANCOVANIA INFRAŠTRUKTÚRNYCH PROJEKTOV (Perner's Contacts, 2014)
Tento príspevok je venovaný problematike projektového financovania ako nástroja špecifického úverového financovania investične náročných infraštruktúrnych projektov. Popisuje projektové financovanie z pohľadu jeho kľúčových aspektov. V úvodnej časti definuje termín projektové financovanie, klasifikuje projektové financovanie z hľadiska možnosti regresu (postihu) zo strany veriteľa, identifikuje a charakterizuje skupiny subjektov podieľajúcich sa na projektovom financovaní. Ďalšia časť príspevku vymedzuje prípravnú, realizačnú a finálnu fázu procesu projektového financovania, rozoberá možné spôsoby ručenia úveru, identifikuje spoločné znaky štruktúr projektového financovania, ktoré môžeme považovať súčasne za jeho výhody. V závere príspevku sú stručne vymedzené kritéria projektu, ktoré determinujú jeho spôsobilosť pre uplatnenie tohto finančného nástroja.
Keywords: projektové financovanie; infraštruktúrny projekt; špeciálna projektová spoločnosť; sponzori a veritelia; syndikovaný úver