NÁMOŘNÍ MANAGEMENT V PŘÍSTAVECH - UZLOVÝCH BODECH KONTEJNEROVÝCH PŘEPRAV (Perner's Contacts, 2012)
Článek se zaměřuje na komparaci managementu a řízení ve vybraných námořních přístavech ve třech regionech, a to Austrálii, Evropské unii a Kanadě. Ve středu pozornosti výzkumu je pak kladen důraz na postoje zástupců přístavních správ a soukromých subjektů, jež řídí námořní přístavy po ukončeném privatizačním procesu. Cílem výzkumu je na vybraných příkladech názorně ukázat regionální rozdíly existující v oblasti přístavního managementu a politiky. Studie srovnává míru zapojení soukromého sektoru do přístavního managementu a relativní míru vnímání důležitosti cílů rozvojových strategií přístavů ze strany managementu. Z důvodu vysokého stupně koncentrace kontejnerové přepravy do relativně malého počtu námořních kontejnerových přístavů je komparativní případová studie zvolená konceptem výzkumu.
Keywords: námořní management, námořní přístav, přístavní správa, přístavní politika