VYMEDZENIE HRANÍC PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKA AKO SÚČASŤ POSUDZOVANIA RIZÍK (Perner's Contacts, 2012)
Pásové dopravníky (PD) sú zariadenia, ktoré slúžia na prepravu kusového alebo sypkého materiálu po rovnej alebo po naklonenej prepravnej dráhe. V etape prevádzky pásového dopravníka môže dôjsť k nečakanej a nežiadúcej udalosti, tak ako pri každej inej ľudskej činnosti. Tieto udalosti - negatívne javy vedú k úrazovosti, poškodeniu zdravia človeka alebo k materiálnej škode. Rozbor negatívnych javov prispieva k návrhu vhodných opatrení pre minimalizáciu rizika. Posudzovanie rizík je nielen zákonnou povinnosťou, ale je to proces zvyšovania bezpečnosti práce v praxi.
Keywords: pásový dopravník, riziko, hranice stroja