VYUŽITÍ STRUKTURY AETS PRO HODNOCENÍ VLIVU LETECKÝCH EMISÍ A HLUKU (Perner's Contacts, 2012)
Dopady letecké dopravy na životní prostředí nejsou zanedbatelné. Jednotlivé systémy v letecké dopravě jsou vzájemně provázané, proto je nezbytné přijímat rozhodnutí na základě dostatečné a komplexní informační základny. Nástroje metody AETS (Aviation Environmental Tools Suite) vyvinuté americkým úřadem pro letectví FAA ve spolupráci s Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA umožňují prostřednictvím komponent EDS, AEDT, APMTEconomics, APMT-Impacts a APMT-Cost Benefit systémově zhodnotit finanční náklady, environmentální dopady zvažovaných rozhodnutí a jejich výhodnost pro daného provozovatele. Vhodné provádění ekologických opatření a investic může přinést leteckým provozovatelům či letištím úsporu nákladů a výrazné zlepšení dopadů letecké dopravy na životní prostředí.
Keywords: environmentální dopady, AETS, EDS, AEDT, APMT-Impacts, APMTEconomics, APMT-Cost Benefit