MODELOVÁNÍ SYSTÉMU NAPÁJENÍ TROLEJBUSOVÉ DOPRAVY (Perner's Contacts, 2012)
Článek se zabývá simulací napájecího systému pro trolejbusy s využitím statistického modelování pomocí metody Monte Carlo. Ověření modelu bylo provedeno na základě výsledků měření napětí a proudů v trolejbusovém systému v městě Gdyni. V článku je prezentován případ studie využití metody Monte Carlo pro analýzu snížení požadavku na energii v trolejbusové dopravě s využitím superkapacitorových stanic nebo změnou konfigurace napájecího systému.
Keywords: Trolejbus, Napájecí systém, Metoda Monte Carlo