HODNOCENÍ VIBRACÍ PŮSOBÍCÍCH NA ŘIDIČE SEDÍCÍHO NA AKTIVNĚ ŘÍZENÉM SEDADLE (Perner's Contacts, 2012)
V úvodu článku jsou ve stručnosti shrnuty metody hodnocení účinku vibrací na lidský organismus uváděné často v neucelené podobě v normách, v hygienických předpisech a doplňujících vyhláškách a v nejrůznějších odborných publikacích, zabývajících se vibroizolací a akustikou. Pozornost je věnována doporučované metodice měření vibrací a následnému zpracování naměřených dat s využitím frekvenční analýzy. Uváděna jsou RMS spektra zrychlení sedáku funkčního vzoru aktivně řízeného sedadla. Je prováděn rozbor výsledků jízdních zkoušek realizovaných na testovacích drahách ve společnosti TATRA Kopřivnice.
Keywords: vibrace, sedadlo řidiče, aktivní vibroizolační systém, jízdní zkoušky