EXPERIMENTÁLNÍ URČENÍ TUHOSTI ZDVIHOVÉHO LANA A JEJI OVĚŘENÍ TAHOVOU ZKOUŠKOU DLE ČSN 420305 (Perner's Contacts, 2011)
Článek popisuje návrh modelového zařízení využívaného k experimentálnímu stanovení tuhosti lana při zvedání břemene prostřednictvím lanového navijáku. V příspěvku je dle teoretických úvah o časovém průběhu zdvihu břemene (lanovým kladkostrojem, instalovaném na jednonosníkovém mostovém jeřábu) experimentálně určena tuhost zdvihového lana a ta je srovnávána s tuhostí lana, které bylo podrobeno tahové zkoušce na trhacím stroji.
Keywords: tuhost lana; zdvihový mechanismus; mostový jeřáb