NELINEÁRNÍ MODEL VIBROIZOLAČNÍHO PODSTAVCE SEDADLA ŘIDIČE S NŮŽKOVÝM VODICÍM MECHANISMEM A JEHO LINEARIZACE (Perner's Contacts, 2011)
Vzhledem k relativní složitosti a nelinearitě uvažovaného vibroizolačního podstavce sedadla řidiče s nůžkovým vodicím mechanismem je třeba vlastnosti navrhovaných algoritmů řízení nejprve ověřit simulací na matematickém modelu. Z tohoto důvodu je v článku navržen nelineární matematický model se soustředěnými parametry, který relativně dobře zachycuje podstatné vztahy mezi akčními a regulovanými veličinami a je tedy možné jej využít při návrhu řídicího systému. Simulační model byl realizován na číslicovém počítači ve vývojovém prostředí MATLAB – Simulink. Uvedený matematický model je dále linearizován ve zvoleném bodě stavového prostoru.
Keywords: vibroizolační podstavec; matematický model; simulace; linearizace