PROAKTIVNÍ METODY VYTVÁŘENÍ BEZPEČNOSTI V CIVILNÍ LETECKÉ DOPRAVĚ (Perner's Contacts, 2011)
Tento článek se zabývá vytvářením bezpečnosti v současné civilní dopravě s důrazem na prosazování moderních přístupů. Tyto moderní přístupy jsou především vnímání bezpečnosti jako procesu před havárií. Důraz je kladen na vytváření „Proaktivních indikátorů“, které by se daly použít jako ukazatele bezpečnosti ještě před nežádoucími výstupy letecké dopravy, kterými v krajním případě může být vážný incident nebo nehoda. Pro ilustraci uvádím i tradiční reaktivní přístupy, které v minulosti vedly k výraznému zvyšování provozní bezpečnosti. Přesto je třeba důrazně prosazovat nutnost zavádění proaktivních metod a jejich následné měření, abychom po bezpečnosti nezačali volat příliš pozdě. Tento přístup autor souhrnně označuje jako Éru kontrolních mechanizmů.
Keywords: bezpečnost letecké dopravy; vytváření bezpečnosti; proaktivita; bezpečnostní indikátory; měření bezpečnosti