UMĚLÉ NEURONOVÉ SÍTĚ V ŘÍZENÍ PROCESŮ (Perner's Contacts, 2008)
Cílem tohoto příspěvku je demonstrovat možnosti uplatnění jednoho z typů neuronových sítí na konkrétním příkladu řízení kontinuálního bioreaktoru. V analogii s postupy klasických metod regulace bude nejprve popsána tvorba dynamického neuronového modelu a tento model bude následně použit při návrhu řízení bioreaktoru metodou regulace s vnitřním modelem modifikovanou tak, aby mohla využít umělou neuronovou síť jak pro tvorbu modelu soustavy, tak pro regulátor. I když veškerá demonstrace postupů použitých v tomto příspěvku bude prováděna na modelu kontinuálního bioreaktoru, je zřejmé, že uvedená metodika může najit využití v celé řadě jiných oblastí.
Keywords: Umělé neuronové sítě; kontinuální bioreaktor; regulace s vnitřním modelem