AUTOMOBILIZMUS AKO FAKTOR MOBILITY (Perner's Contacts, 2008)
Súčasné trendy v rozvoji automobilizmu v krajinách, ktoré vstúpili do EÚ v posledných rokoch sú značme rozdielne oproti “tradičným“ európskym krajinám. Je to spôsobené predovšetkým vysokým rastom počtu osobných automobilov v týchto krajinách. Takýto rast prináša aj veľa problémov, ktoré nastávajú hlavne v územiach sídelných útvarov a na cestách v extraviláne, ktoré nie sú schopné spoľahlivo a plynulo zabezpečiť premávku na nich. Vysoký rast počtu osobných automobilov a výkonov individuálneho automobilizmu prináša veľa záporných dopadov ale aj klady, ktoré je treba vidieť v príjmoch štátneho rozpočtu z predaja pohonných látok, automobilov, mýtneho a ostatných predmetov súvisiacich z automobilizmom a je základným faktorom zvyšujúcej sa mobility obyvateľov.
Keywords: automobilizmus; trendy vývoja automobilizmu; využívanie osobných automobilov; deľba prepravnej práce